Werking
  Milieuvriendelijk
  Alles onder 1 dak
  Toepassingen
  Waterzuivering
     abdij Averbode

  Bouw
Contact
Contact
Contact
  Gezonde leefruimte
Contact
  Remineraliseer
  Links & Publicaties
Contact
Mail Ons
Publicaties
Links

Luchtzuivering

Waar het om gaat bij Pure-Air

Schoonheid die niet zo oppervlakkig is

In woningen, kantoren en openbare gebouwen overal te lande worden levend groen en bloeiende planten beschouwd als aanvaardbare elementen in het ontwerp van aantrekkelijke, comfortabele interieurs.

Levende planten vervolledigen het meubilair en dragen bij tot een zachte en natuurlijke uitstraling van de leefruimte. Bloeiende planten doen met hun grote verscheidenheid aan aantrekkelijke kleuren het interieur van gebouwen sprankelen en dat tegen een bescheiden prijs.

Nu bevindingen van de NASA bewijzen dat planten de luchtkwaliteit van gebouwen kunnen verbeteren, is dat een reden te meer om in woningen, commerciële en openbare gebouwen nog meer gebruik te maken van planten.

Dr. B.C. Wolverton, de NASA onderzoeker belast met wetenschappelijk milieuonderzoek stelt:
"Zullen planten in gebouwen de luchtkwaliteit ervan helpen verbeteren?" Zijn onderzoek zegt van wel. Inderdaad, hoe meer gebladerte er is, hoe gezonder de omgeving wordt.

Verse Zuurstof

Het is genoegzaam bekend dat groene en bloeiende planten de luchtkwaliteit helpen bevorderen door kooldioxide uit de lucht op te nemen en zuurstof af te geven. Maar planten kunnen meer! NASA onderzoek heeft aangetoond dat planten de lucht in leefruimtes kunnen verbeteren door de sporen van toxische chemicaliën als koolstofmonoxide, formaldehyde, benzeen ... te helpen verwijderen.

Deze chemicaliën, samen met honderden andere, komen vrij uit bouwmaterialen, meubilair, elektronische apparatuur, tapijt, gordijnen, talloze gezondheids- en persoonlijke verzorgingsproducten... Ze stapelen zich op in de atmosfeer van hoog geïsoleerde, energie efficiënte gebouwen.

Ook de mens zelf is in zo’n hoog geïsoleerde omgeving een bron van luchtvervuiling binnenshuis. Ademhaling en transpiratie geven heel wat chemische stoffen af.

Is het in de lucht?

Schadelijke gassen voortkomend uit onschuldig lijkende materialen als kantoormeubilair, schoonmaakproducten ... kunnen hoofdpijn, misselijkheid en langdurende ziekten veroorzaken.

Dat heeft men ertoe gebracht om de luchtkwaliteit in woningen, kantoren en openbare gebouwen te gaan bestuderen. De testresultaten onthullen verbazend hoge gehaltes aan schadelijke chemicaliën in de lucht. Volgens Dr. Anthony V. Nero Jr., toonaangevend onderzoeker in de studie van luchtkwaliteit binnenshuis bij het Lawerence Berkley Laboratorium in Californië, zijn "de risico's verbonden aan de luchtvervuiling binnenshuis qua omvang eigenlijk te vergelijken met blootstelling aan chemicaliën of straling in een industriële omgeving”.

Luchtzuivering met een zelfzuiverende filter

Gezien het vooral de bacteriën zijn aan de wortels van de planten die de lucht zuiveren, kan men de lucht doorheen de ‘biologische’ luchtfilter ventileren. Deze filter kan opgebouwd worden met diverse materialen, argex, lava en actieve kool.

Door het plaatsen van een stille ventilator verhoogt men het rendement van de luchtzuivering.

Het enige wat men moet doen is af en toe het waterpeil contoleren en twee maal per jaar de planten voeding geven.
Dit noemt men” hydrocultuur”.

Voor de dimensionering van het systeem kan men best met ons contact opnemen.